aangestraalde

Een aangestraalde wand betekent dat het geluid uit de luidspreker rechtstreeks op de muur terecht komt en daar gekaatst wordt.  

absorptie

Absorptie van geluid betekent dat geluid verdwijnt doordat het wordt opgenomen in materiaal (en ook mensen) dat in een ruimte aanwezig is.

akoestiek

Akoestiek is de wijze waarop geluid zich voortplant in de ruimte. Geluid komt op een moment tegen muren, vloeren of wanden. Dit zorgt voor nagalm. Deze nagalm, de verhouding in reflecties en de richting daarvan, gebruiken wij om ons te oriënteren.

convenant

Wat is een convenant?Een convenant is een afspraak tussen de overheid en een of meer partijen die gericht is op het realiseren van bepaalde doelen.

dB(A)

De A in dB(A) geeft de geluidsdruk aan die gecorrigeerd is voor de gevoeligheid van het menselijk gehoor. In de tekst hebben we de A weggelaten voor de leesbaarheid, maar als er alleen dB staat bedoelen we dB(A).

headroom

Headroom is de maximaal beschikbare speelruimte voor dynamische pieken.

in-ear-monitors

Een in-ear monitor is een op-maat-gemaakt oortje waarmee je jezelf als artiest goed kunt horen tussen alle geluiden die om je heen worden geproduceerd.

Pa

Pa is de afkorting voor Pascal, de eenheid voor druk.

RIVM

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Het RIVM richt zich op gezondheid en veilige en gezonde leefomgeving. Dat doen ze door wetenschappelijk onderzoek en door het verzamelen van en toepassen van kennis.

SMART

SpecifiekMeetbaarAcceptabelRealistischTijdgebonden